SPOSOBY ROZDZIELANIA MIESZANIN
Sączenie (filtracja)- polega na przelewaniu mieszaniny cieczy z ciałem
stałym przez sączek z bibuły umieszczony w lejku. W oczyszczalniach
ścieków i przemyśle
stosuje się w tym celu filtry. na sączku (filtrze) pozostaje ciało stałe, a ciecz klarowna (przezroczysta) spływa do zlewki (zbiornika).
Sedymentacja- jest to opadanie na dno naczynia cząsteczek ciała stałego w
cieczy pod wpływem siły ciężkości (np. w wypadku wody z kredą).
Dekantacja- polega na oddzieleniu ciała stałego od cieczy przez zlanie klarownej cieczy znad osadu.
Krystalizacja- polega na wydzielaniu się z roztworu substancji w postaci
kryształków wskutek np. odparowania wody (rozpuszczalnika).
Destylacja- polega na rozdzieleniu składników mieszaniny ciekłej
hednorodnej. wykorzystuje się tu różnice temperatur cieczy. ciekłą
mieszaninę jednorodną umieszcza się w kolbie destylacyjnej podłączonej
do chłodnicy. mieszaninę ogrzewa się, kontrolując na termometrze jej
temperaturę. składniki mieszaniny kolejno - w miarę wzrostu temperatury - zostają odparowane, a ich pary skraplają się w chłodnicy i ściekają do podstawionego naczynia.
Użycie rozdzielacza- jest możliwe, gdy dwie ciecze nie mieszają się ze
sobą, tworząc mieszaninę ciekłą niejednorodną o wyraźnej granicy między
nimi.
Metody mechaniczne- polegają na mechanicznym rozdzieleniu składników mieszanin niejednorodnych, np. przy użyciu sita, pincetki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz